Wat zijn ketonen en hoe kunnen wij als duursporters profiteren van deze bijzondere brandstof voor je lichaam? Er wordt veel over gesproken binnen het wielrennen. Maar alle duursporters kunnen ervan profiteren.

Wat zijn Ketonen?

Ketonen zijn een brandstof voor ons lichaam en ontstaan bij het vasten of bij een sterk koolhydraatbeperkt dieet. Dat ons lichaam kan functioneren op Glucose en ketonen is al langer bekend. Ketonen worden onder normale omstandigheden ons lichaam nauwelijks geproduceerd. 

Maar indien de brandstofvoorraden dalen door bijvoorbeeld sporten, vasten of sterke koolhydraat beperking in je voeding, dan neemt de productie van ketonen in ons lichaam toe. De reden hiervoor is dat in zulke extreme situaties de ketonen gaan dienen als brandstof voor de spieren en de hersenen. De hersencellen kunnen als een van de weinige cellen in het lichaam alleen overleven op glucose en kunnen zelf geen vetten gebruiken als brandstof. Ketonen zijn in deze extreme gevallen dus van levensbelang omdat ze gaan dienen als brandstof voor onze hersenen.

Fysiologisch gezien zijn ketonen reuze interessant. Afhankelijk van het type ketonenlichaam leveren ketonen 8% tot 18% procent meer energie (ATP) op dan glucose. Er zijn 3 soorten ketonenlichamen waarvan Acetoacetaat en D-béta-hydroxybutyraat energie leveren en aceton wordt uitgeademd en via urine het lichaam verlaat.

Ketonen kunnen worden toegediend via infuus, wat verboden is voor sporters, of in de vorm van supplementen wat wel is toegestaan. Het is dus mogelijk om de hoeveelheid ketonen in het lichaam te vergroten zonder dat er een tekort is aan brandstof in de vorm van vetten en koolhydraten. Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer je de ketonen fuel+ van Sports2 gebruikt als ketonen supplement bespaar je dus de glycogeenvoorraad (koolhydraatvoorraad) in je lever en spieren. De energielevering van ketonen is op hun toppunt 2 a 3 duur na innamen. Dit is trager dan glucose uit bijvoorbeeld gels, maar ze leveren wel meer energie op. Een ander pluspunt is dat recent onderzoek heeft uitgewezen dan ketonen na de inspanning belangrijke pathways stimuleren die het herstel en dus de trainingsadaptie kunnen vergroten.

Ketonen zijn dus interessant voor duursporters tijdens wedstrijden of bepaalde trainingen. Het moment van nuttigen van de ketonendrank is belangrijk. Wil je hier meer advies over stuur dan een mailtje naar peter@l3sports.nl of paul@l3sports.nl 

Koop hier de Sports2 Ketonene fuel+

Join our newsletter

Volutpat vel turpis nulla lorem sed semper. Aliquam sagittis sem libero viverra vehicula nullam ut nisl.

    Leave A Comment