PERIODISERING

Je hoort er niet vaak veel over, maar het is toch echt de kern van elk goed trainingsplan. Wij zullen in deze blog een korte omschrijving geven over het hoe en waarom, zodat jij begrijpt waarom je wat wanneer doet in je schema.

Er bestaan vele omschrijvingen over periodisering, maar het komt allemaal neer op de omschrijving. Periodisering is het opdelen van je trainingsplannen in verschillende periodes met elk een eigen doel. Een goede periodisering zorgt ervoor dat je op de dag van jou evenement uitgerust en in topvorm aan de start staat. De wijze van periodiseren is helemaal afhankelijk van het doel waarvoor je traint. Wij gaan hier uit van een duursporter, dit kan zijn een wielrenner, hardloper of triatleet.

Elke periode heeft een eigen specifiek doel, wij werken net zoals veel andere coaches met de volgende periodes.

Base

In de base periode werk je aan de fundering waarop we kunnen bouwen naar je race vorm. In deze periode zitten vaak rustige duurtrainingen maar ook korte trainingen waarin de nodige snelheidswerk zit.

Build

De Build periode staat in het teken van het toewerken naar de wedstrijd. In deze periode zul je dan ook meer wedstrijd specifieke trainingen tegen komen. Maar altijd in balans met rustige trainingen om je fundering te blijven onderhouden.

Peak

In de peak periode werk je toe naar de wedstrijd, dit is ook wel de taper periode genoemd. Deze periode duurt vaak 2 weken, de indeling is helemaal afhankelijk van het type wedstrijd die je gaat doen.

Transition

Dit is de overgangsfase van het wedstrijdseizoen naar een nieuw seizoen. Hierin zit veel rust om je fysiek en mentaal weer op te laden. We gebruiken hem ook wel voor vakantie periodes of tussen twee delen van het seizoen.

De base & buil periodes zijn weer opgedeeld in kortere periodes van 4 weken. De eerste 3 weken wordt de arbeid opgebouwd en de 4e week is een rust week waar je lichaam zich optimaal kan aanpassen aan de nieuwe inspanningen. Voor onze master (40+) programma’s maken we gebruik van een periode van 3 weken waarbij de eerste twee de arbeid wordt opgebouwd en de 3e week de aanpassingsweek (rustweek) is.

De lengte van de peak en transition(overgang) periodes zijn helemaal afhankelijk van het doel waarvoor je traint en of het je piek (A race) of een test wedstrijd is. Maar ga uit van 2 weken voor je piek momenten in het seizoen. De transition periode kan tussen de 1 en 4 weken duren, dit is ook weer helemaal afhankelijk van het moment in het seizoen.

Belangrijk is dat alle periodes in verhouding staan met elkaar en een goede indeling hiervan zorgen voor en goede balans tussen inspanning en rust zorgen.

Normaliter wordt een periodisering voor een heel jaar opgesteld, maar door bijvoorbeeld blessures of aanpassingen in het seizoen kan deze weer worden aangepast.

Trainingpeaks

Gebruik je trainingpeaks van komen de beschreven periodes je vast bekend voor. Zij gebruiken deze termen ook om de periode van je jaarplannen aan te duiden. Als voorbeeld zul je de termen base 1, base 2 tegen kunnen komen. Dit komt omdat je base periode kan bestaan uit 3 maanden. Elke periode van 4 of 3 weken wordt dan aangeduid met een extra nummer. Voor de atleten die we individueel begeleiden maken we altijd een jaarplanning aan in trainingpeaks. Deze kun je vinden onder het kopje ATP boven in je trainingpeaksscherm. ATP staat voor Annual Training Plan. Onze standaard schema’s zijn wel opgebouwd volgens de periodes, maar de ATP wordt Dan helaas niet automatisch gevuld.

Join our newsletter

Volutpat vel turpis nulla lorem sed semper. Aliquam sagittis sem libero viverra vehicula nullam ut nisl.

    Leave A Comment