fbpx

Hardlopen op vermogen – Deel 1

Wat is hardlopen op vermogen

Om hardlopen met vermogen te begrijpen is het van belang om eerst te begrijpen wat is nu vermogen bij het hardlopen. Daarom eerst een ‘technische’ uitleg over vermogen.

Vermogen is de mechanische eenheid voor inspanning en intensiteit. Het vermogen geeft aan hoeveel energie je tijdens het hardlopen verbruikt en hoe snel je deze verbruikt.

Vermogen wordt bepaald door de hoeveelheid arbeid per tijdseenheid te berekenen met de formule
vermogen = arbeid / tijd

Om beter te begrijpen wat vermogen is moeten we eerst het begrip arbeid verduidelijken. Arbeid is gelijk aan de toegepast kracht vermenigvuldigd met de gelopen afstand. In formule is dit Arbeid = kracht x afstand

Nu kunnen we met wat wiskunde Arbeid uit de eerste formule vervangen door kracht X afstand. Wat resulteert in de formule:

Vermogen = Kracht x afstand / tijd.

Nu is een gegeven dat afstand / tijd gelijk aan snelheid wanneer we nu afstand / tijd uit de formule vervangen door snelheid ontstaat de formule.

Vermogen = kracht x snelheid

Deze formule wordt altijd gebruikt wanneer we het hebben over vermogen op de fiets. Hier wordt het vermogen hoofdzakelijk bepaald door de kracht geleverd op de pedalen te vermenigvuldigen met de snelheid waarmee je de pedalen ronddraait (Cadans).

Alleen bij vermogensmeters voor hardlopen gaat het net even wat anders. Hier wordt de formule nog verder uitgesplitst. Daarbij wordt gesteld dat Kracht gelijk is aan de massa van een object vermenigvuldigd met de snelheid hiervan. In formule vorm is dat
Vermogen = Massa x Acceleratie x Snelheid

De massa van een object (Jij als loper) is een vast gegeven en de Stryd vermogensmeter meet constant erg nauwkeurig je Acceleratie en snelheid om je vermogen te kunnen bepalen en geeft dit weer in Watts. Er wordt nog meer gemeten zoals stijging en loop techniek, hier zal ik later op ingaan.

Met de Stryd vermogensmeter heb je nu een instrument waarmee je trainingen en wedstrijden perfect kunt sturen en naar een hoger plan kan tillen. Helemaal in combinatie met professionele begeleiding van L3-Coaching je geeft jezelf een voorsprong op de rest.

Have Fun Train Smart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *