Hardlopen met vermogen

Sinds de komst van de Stryd hardloop powermeter is het mogelijk geworden voor hardlopers om een powermeter te gebruiken zoals dit al langere tijd beschikbaar is voor wielrenners. Wel is het gebruik anders dan met een powermeter voor je racefiets op MTB. Bij hardlopen gaat het ook om efficiënt lopen en is het niet altijd zo dat hogere wattages altijd beter zijn.
Stel je loop op een snelheid van 5 min/km en hebt een vermogen van 275 watt, maar door training en verbetering van je looptechniek zou je na een tijdje zomaar 5 min/km kunnen lopen op een vermogen van 260 watt. Je bent dus efficiënter gaan lopen! Stryd meet dus ook je verbetering van je looptechniek.

Wat is vermogen bij het hardlopen?

Stryd meet het vermogen in de richtingen horizontaal, verticaal en lateraal. Een kenmerk van hardlopen is dat je het liefst zo veel mogelijk horizontaal wilt bewegen. Dus je wilt je verticale en laterale bewegingen zo klein mogelijk houden, dit kun je doen door veel op je loop techniek te trainen. Hierdoor wordt het vermogen dat je ‘verliest’ in je verticale en laterale bewegingen steeds kleiner, waardoor je totale vermogen bij eenzelfde snelheid vermindert. Je gaat dus efficiënter lopen en kun je met minder vermogen.

Het eerste gebruik van je powermeter zou dus moeten zijn om je looptechniek nog meer te verbeteren of te analyseren. Daarna kun je overstappen op het trainen op vermogenszones.
De vermogenszones en hun omschrijving zijn een algemene omschrijving, voor een geoefende loper zou zone 3 zijn marathon tempo kunnen zijn terwijl voor een beginnende of minder getrainde loper zone 3 zijn 15K of halve marathon zone kan zijn.
Wil je een meer informatie contact op ik zal je dan zo snel mogelijk beantwoorden.

De Stryd vermogensmeter erg licht en klein!